Tips voor de schilderwerken
Regelmatig krijgen we vragen van onze klanten omtrent de afwerking van de bepleisteringen. Veel mensen realiseren zich niet voldoende dat een goed eindresultaat niet enkel afhankelijk is van de vakbekwaamheid van de stukadoor, maar zeker ook staat of valt met de vakbekwaamheid van de schilder.
Tip voor de schilderwerken 1
Voordat een begin gemaakt wordt met de verdere afwerkingen is het van groot belang om na te gaan of de pleister goed droog is. Dit is op verschillende manieren na te gaan.
In de praktijk zal men veelal afgaan op het zicht. Indien de gips egaal (grauw)wit opgekleurd is, is de uitharding in principe gereed. Om er zeker van te zijn, is het ook mogelijk een meting uit te voeren. Indien u de werken door een professional uit laat voeren, zal deze de vochtmeting altijd vooraf uitvoeren.
Tip voor de schilderwerken 2
Wanneer de pleister goed droog is, dient als eerste de ondergrond ontstoft te worden. Dit kan gebeuren door eenvoudig af te vegen met een zachte bezem.
Tip voor de schilderwerken 3
Nadat de ondergrond goed ontstoft is, dient deze met behulp van een goede lamp gecontroleerd te worden op plaatselijk oneffenheden. De bultjes kunnen eenvoudig weggeschuurd worden, de putjes dienen dichtgezet te worden met plamuur. Doe dit grondig. Zelfs de kleinste oneffenheden blijven zichtbaar na de schilderwerken!
Tip voor de schilderwerken 4
Nadat nu de ondergrond goed nagelopen is dient deze eerst voorzien te worden van een diep-grondering. Dit zet het resterende stof (wat altijd wat aanwezig zal zijn op de ondergrond) vast en zorgt voor een egale en gelijkmatige hechting en droging van de verflaag. Met name de egale droging zorgt voor een strak eindresultaat.
Pas nu is de ondergrond klaar om geschilderd te worden. In een volgend artikel zullen we ingaan op de juiste aanpak van de feitelijke schilderwerken.
Recente reacties