Nazorg Pleisterwerk

 

Schilderwerk

Uw pleisterwerk wordt met de grootste zorg, “klaar voor de schilder”, uitgevoerd afgeleverd. Het is echter van groot belang te weten dat, bij elk normaal schilderwerk nog extra “schuur en plamuur” werk komt kijken. (kleine oneffenheden worden weggeschuurd, kleine krasjes en gaatjes gedicht).

Vooraleer U de bepleisterde oppervlaktes gaat schilderen dient U er zeker te zijn dat de muren voldoende uitgedroogd (oppervlakkig wit, is geen garantie dat de diepere lagen ook voldoende droog zijn!) Best even met een vochtmeter controleren. Wij raden aan het eerste jaar enkel te schilderen met een primer waardoor de woning zijn vocht nog kwijt kan!

 

Droging

Pleisterwerk zal afhankelijk van het seizoen, de klimatologische en werfomstandigheden al dan niet snel ‘uitdrogen’. Als algemene regel geldt: Snelste droging bij temperaturen tussen 10° en 20° mits voldoende verluchting.

Tijdens het drogingproces van het pleisterwerk zullen samen met het vocht ook kleine partikeltjes naar buiten komen. Het oppervlak zal terug iets ruwer doen aanvoelen, en een dun stoflaagje vormen. Dit is volkomen normaal.

Barstvorming

Pleisterwerk is gevoelig aan werking in de ondergrond. Op die plaatsen waar de stukadoor vermoed dat er latere ‘zetting’ kan optreden, zal voorafgaandelijk een wapeningsgaas in het pleisterwerk gestoken worden.

Desondanks treden er toch vaak, veelal in de eerste jaren na de oplevering, her en der haarscheurtjes en barsten op in de meeste woningen (Pleisterwerk buigt namelijk niet, maar barst). Ook dit is een volkomen normaal bouwverschijnsel.

Best kan U deze werking laten gebeuren vooraleer U ‘definitief’ gaat schilderen. (Stelregel hier: 1 jaar na oplevering). Bijwerken van deze barsten (gevoelige plaatsen) kan U best met een gipsproduct waarin silicone en/of vezels verwerkt zit (type Knauf Renoband, Polyfilla voor barsten, …) om het terug verschijnen van de barsten te vermijden. Vooraleer U de barsten bijwerkt kan U ze best met de punt van een plamuurmes openmaken zodat alle loszittende deeltje eruit zijn.

Schimmels

Schimmels die vaak in kleine moeilijk te verluchten ruimtes voorkomen en toonbaar zijn door zwarte of groene vlekjes op het pleisterwerk kan U best met een vochtige doek verwijderen

Roestvorming

Roestvlekjes die vaak voorkomen door wapeningsijzers of erts uit steentjes uit de ruwbouw die onder invloed van het vocht beginnen te roesten kunnen vaak ‘vervelend’ zijn bij het schilderen. U kan deze dan ook best behandelen (na volledige uitdroging) met een (verspuitbare) witte roestmenie. Vaak zijn hier meerdere herhalingen nodig.

Gyprocwanden bij verbouwing woning
Gyprocwanden bij verbouwing woning

 

Één reactie op “Nazorg pleisterwerk”

  • Davy

    Duidelijke uitleg!

Reacties zijn gesloten.